Naša zgodba

Nekoč so fantje in punce taborili še ločeno.

Naša zgodba

Prvi zapisi o taborjenjih na jasah okoli Bohinjskega jezera segajo v obdobje pred drugo svetovno vojno, v leto 1925. Takrat so fantje in dekleta še  taborili ločeno. Fantje na Naklovi glavi (današnja lokacija Gozdne šole) in dekleta na drugi strani jezera »na jami«.

Po vojni se je taborništvo v Bohinjski dolini močno razmahnilo. Po pripovedovanjih so taborniki v šestdesetih letih prejšnjega stoletja naredili tudi po 40.000 nočitev letno. S hitrim  razvojem v povojnem obdobju je tudi jasa pri Naklovi glavi dobila novo vlogo in postala glavna lokacija za organizacijo najpomembnejših taborniških izobraževanj. Od leta 1957 naprej slovenski taborniki pri Naklovi glavi redno organizirajo tečaje za taborniške vodje. Vsak, ki je pri tabornikih želel prevzeti vidnejšo vlogo je ta tečaj moral opraviti in v dolgih desetletjih (pa tudi danes) so se tu kalile številne generacije mladih; taborniškega centra pa se je prijelo ime Gozdna šola.

V svoji zgodovini je Gozdna šola zabeležila številne zanimive anekdote in tudi nekaj zelo pomembnih dogodkov.

Poleti 1958 sta taborniški center Gozdno šolo obiskala takratni jugoslovanski predsednik Josip Broz -Tito in egiptovski predsednik Gamal Abdel Nasser. Z zanimanjem sta si ogledala tabor in taborniki so ju po stari slovanski navadi pogostili s kruhom in soljo.

Leta 1975 je Gozdna šola gostila osrednjo proslavo ob 30. obletnici osvoboditve in 25. obletnici ustanovitve Zveze tabornikov Slovenije. Ob tej priložnosti se je v Bohinju zbralo preko 700 tabornikov in gostov. Takrat so v taboru postavili tudi spomenik slovenskemu taborništvu v obliki totema.

V letu 1986 se je po dolgotrajnih prizadevanjih, zbiranju finančnih sredstev in pogajanjem s Triglavskim narodnim parkom pričela gradnja taborniškega doma. Gradnja je trajala vse do 90. let, ko je bil dom zgrajen do oblike, ki jo poznamo danes.

Vzporedno z razvojem tabornega prostora in gradnjo doma so se razvijala in širila tudi taborniška izobraževanja. Poleg taborniških vodij so se v Gozdni šoli začeli organizirati tudi tečaji za tehnično osebje (blagajnike in tiste, ki gospodarijo s tehnično opremo), tabornike, ki se ukvarjajo z odnosi z javnostmi, tajnike društev. Pripravljati so začeli še tečaje orientacije in številne druge delavnice in izobraževanja.

Poleti 2016 je Gozdna šola v sodelovanju s Svetovno skavtsko organizacijo organizirala in gostila prvo mednarodno izobraževanje imenovano ALT – Adult Learning training oz. izobraževanje za odločevalce in organizatorje na najvišjem nivoju. Izobraževanja so se udeležili taborniki iz šestih držav jugovzhodne Evrope. S tem je bila začrtana nadaljnja pot razvoja Gozdne šole v mednarodni izobraževalni taborniški center, ki bo pomagal razvijati sodelovanje in bo krepil izmenjavo izkušenj med taborniki v regiji in širše.